Proslava ob 100 letnici PGD Gora

Gora, mali zemeljski raj, ki je v zadnjih letih postal vse bolj obiskan zaradi mistikinje Magdalene Gornik, a nas bolj veseli dejstvo, da se je pomladilo tudi prebivalstvo in s tem vrnilo nazaj pravi gorniški utrip. Tu živijo ljudje, ki znajo stopiti skupaj in delati za dobrobit skupnosti. Največji dokaz za to je prostovoljno gasilsko društvo.

Častni gostje.

Kar 100 let oz. natančneje 102 leti je minilo od prvega srečanja ustanovnih članov PGD Gora, ki so pripravili pogoje in ustanovili društvo. Marsikaj se je v stoletju spremenilo, a ves čas je zaznati srčnost, požrtvovalnost in prizadevnost gorniških gasilcev. To smo dokazali tudi predzadnjo junijsko soboto, ko smo pripravili parado in veselico v počastitev 100-letnice PGD Gora, ki smo jo sicer zabeležili leta 2021, a praznovanje zaradi koronskih omejitev prestavili na letošnje leto.

Ob tej slovesnosti smo podelili tudi priznanja gasilcem pripravnikom ter operativnim gasilcem, ki so v letošnjem letu opravili opravili tečaj ter se tako zapisali k sodelovanju v gasilskih organizacijah. Priznanje je prejelo tudi PGD Gora za 100 let delovanja, naši zaslužni člani pa priznanja in odlikovanja za dosežke in zasluge v gasilstvu.

Proslava 100 let PGD Gora 2
Vodje ešalona.
Proslava 100 let PGD Gora 3
Mladinci PGD Gora.
Proslava 100 let PGD Gora 4
Praporščaki PGD Gora.
Proslava 100 let PGD Gora 5
Ešalon praporov.
Proslava 100 let PGD Gora 6
Ešalon članic.
Proslava 100 let PGD Gora 7
Ešalon članov.

Proslava 100 let PGD Gora 9
Zbor gasilk in gasilcev na svečani proslavi ob 100 letnici PGD Gora.

Prostovoljni gasilci namreč odigrajo pomembno vlogo, ko gre za intervencije in pomoč ljudem. Tu so zadaj številna izobraževanja, vaje in altruizem, ki je motor gasilstva na splošno. In čeprav bi marsikdo ob težjih preizkušnjah klonil, gasilci takrat pokažejo svojo pravo naravo. Najtežje je bilo ravno v času druge svetovne vojne, ko je bil gasilni dom požgan in Gorniki so morali graditi od začetka.

Podmladek PGD Gora
Podmladek PGD Gora

To so veliki, srčni ljudje, zato se zahvaljujem vsem nekdanjim in sedanjim gasilcem, ki so nič koliko svojih ur poklonili našemu društvu. Zahvaljujem se tudi vsem govornikom, gostom, gasilcem in obiskovalcem, kot tudi domačinom, ki so nas počastili s svojo prisotnostjo ob praznovanju 100- letnice, tako pri paradi kot tudi veselici z Ansamblom Boršt.

V slavnostni paradi smo videli tudi gasilski podmladek, kar me navdaja z upanjem, da bodo tudi mladi resno pristopili h gasilstvu, tako bo PGD Gora še uspešno nadaljevalo svoje poslanstvo. Še na nadaljnjih 100 let in več. Z gasilskim pozdravom Na pomoč!

Predsednik PDG Gora, Matjaž Krže

Leave a Comment

Translate »
Scroll to Top